Παρουσίαση βιβλίου Το κορίτσι με τα επτά χρυσά σπίρτα Συγγραφέας: Χριστίνα Ταράτσα Εκδόσεις:Σαββάλας http://www.facebook.com/ ...

Χριστίνα Ταράτσα: Παρουσίαση βιβλίου Το κορίτσι με τα επτά χρυσά σπίρτα

Παρουσίαση βιβλίου
Το κορίτσι με τα επτά χρυσά σπίρτα
Συγγραφέας: Χριστίνα Ταράτσα
Εκδόσεις:Σαββάλας

http://www.facebook.com/
Bιογραφικό

Η Χριστίνα Ταράτσα γεννήθηκε στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας και ζει στην Αθήνα. Ασχολείται με την αρθρογραφία και την επιμέλεια ‐ διασκευή λογοτεχνικών έργων. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Το παιδί των αγγέλων» (2007) και «Πέταγμα μ’ ένα κλαδί ελιάς» (2008) – (Εκδόσεις Μ. Σιδέρη). Από τις εκδόσεις Σαββάλας κυκλοφορούν «Η περιπλάνηση του Κρίνου» (2009), «Το κορίτσι με τα επτά χρυσά σπίρτα» (2010) και «Οι κήποι με τα ηλιοτρόπια» (2011).

.......
Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η Ελπίδα, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι, διαβάζει το παραμύθι «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και η παιδική και αθώα ψυχή της λυπάται για την απονιά των ανθρώπων που άφησαν ένα παιδί στο δρόμο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, να πεινάει και να υποφέρει από το κρύο και την παγωνιά.
Η Ελπίδα εύχεται να είχε τη δύναμη να αλλάξει τα κακά αυτού του κόσμου: Η ευχή αυτή την οπλίζει με μαγική δύναμη κι έτσι καλεί κοντά της ένα ξωτικό, τη Γλαύκη. Το ξωτικό την οδηγεί σε μια άγνωστη πολιτεία, όπου ο Αϊ-Βασίλης εμφανίζεται ως διά μαγείας πάνω στον ουρανό και πετά στα πόδια της ένα χρωματιστό πακέτο: Μέσα υπάρχει ένα κόκκινο κουτί, και όταν το κορίτσι το ανοίγει, βλέπει επτά αστραφτερά, ολόχρυσα σπίρτα!
Ανάβοντας το πρώτο σπίρτο, βρίσκεται στη Χώρα του Χιονιά. Η πρώτη της ευχή να ανταμώσει εκείνο το δύσμοιρο κοριτσάκι, το κοριτσάκι με τα σπίρτα, που κάποια παραμονή Πρωτοχρονιάς είχε κλείσει τα μάτια του για πάντα από την πείνα και την παγωνιά στην άκρη ενός λασπωμένου δρόμου μια μακρινής πολιτείας έχει τώρα πραγματοποιηθεί: Το κοριτσάκι με τα σπίρτα δεν πέθανε ποτέ, αλλά ζει και βασιλεύει στη χώρα της αγάπης και του θρύλου, στη Χώρα του Χιονιά!
Το κοριτσάκι με τα σπίρτα χαρίζει στην Ελπίδα ένα χρυσό ρολόι. Το ρολόι αυτό θα ηχήσει έξι φορές και η Ελπίδα κάθε φορά θα ανάβει κι ένα σπίρτο ζητώντας μια ευχή για να δημιουργήσει το θαύμα: να δημιουργήσει έναν κόσμο όμορφο, όπου θα βασιλεύει η χαρά και η ευτυχία, όπου οι άνθρωποι δεν θα υποφέρουν και όλα τα αγαθά θα είναι δίκαια μοιρασμένα…
Ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες αρχίζει τώρα…
Οι ευχές της την οδηγούν στο Χρυσό Άστρο του Βορρά, στο βασίλειο της Αρωνιάδας, στην Πολιτεία Άστρουμ…
Στην πολιτεία «Χρυσό Ρόδο του Βορρά» οι άνθρωποι σεργιανίζουν την ανία τους στις απολαύσεις: Δεν είναι παρά μια πολιτεία που μοιάζει με ένα τριαντάφυλλο που ανάμεσα στα φύλλα του κρύβει ύπουλα τα αγκάθια!
Στην Αρωνιάδα η Ελπίδα ανακαλύπτει ποιες είναι οι πραγματικές αξίες των ανθρώπων, πόσο όμορφη μπορεί να είναι η ζωή σε μια πολιτεία όπου κυβερνούν ενάρετοι βασιλιάδες, τι σημαίνει ευτυχία και χαρά, αλλά προπάντων τι σημαίνει αγνή και άδολη αγάπη…
Όσο για την πολιτεία Άστρουμ που τόσο λαχτάρησε η ψυχή της, δεν αργεί να ανακαλύψει πως δεν είναι παρά μόνο μια πολιτεία τρομακτική, γεμάτη σιωπές και ανατριχίλες.
Πού είναι ο πολιτισμός σ’ αυτή την πολιτεία, πού είναι οι κήποι, τα δάση, η θάλασσα, τα ποτάμια, οι λίμνες, οι κάμποι, τα καταπράσινα λιβάδια, τα ζώα, τα πουλιά; Πού είναι οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτόν τον άγονο και άνυνδρο τόπο;
Είναι ολοφάνερο πως αυτόν τον τόπο κανείς δεν θα ήθελε όχι μόνο να επισκεφθεί, αλλά ούτε καν να αφήσει τη σκέψη του να πετάξει.
Σ’ αυτή την τρομακτική πολιτεία η ζωή της Ελπίδας κινδυνεύει την ίδια στιγμή που χάνει το έβδομο και στερνό της σπίρτο. Ώστε λοιπόν ο προορισμός της ήταν να διατρέξει όλο αυτόν τον κύκλο μόνο και μόνο για να βρεθεί στην Πολιτεία Άστρουμ, ώστε να γίνει θήραμα μιας αλλόκοτης προφητείας, ενός άδοξου πεπρωμένου; Πώς θα μπορέσει πλέον να ξαναγυρίσει στον κόσμο της, να κάνει τη μοναδική ευχή που είχε πάντα στο μυαλό της;
Η Ελπίδα δέχεται γενναία τη φωνή του πεπρωμένου έχοντας στο νου της πως πάντα υπάρχει μια καλή μοίρα που φωλιάζει στη σκιά των ανθρώπων.
Επτά μαγικά σπίρτα κι επτά ευχές! Όποια ευχή και αν έχει στο μυαλό της η μικρή Ελπίδα, είτε πηγάζει από το μυαλό είτε από την καρδιά της, πάντα αναρωτιέται αν έκανε τη σωστή επιλογή, γιατί η μαγική δύναμή της βρίσκεται στο γεγονός πως οι επιθυμίες της κρύβουν την αθωότητα και την αγνότητα της παιδικής ψυχής της.
«Μια φορά κι έναν καιρό…». Έτσι άρχιζαν κάποτε τα παραμύθια και τελείωναν «κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Έτσι είχε πει το κοριτσάκι με τα σπίρτα στην Ελπίδα, όταν αντάμωσαν στη Χώρα της αγάπης και του θρύλου, στη Χώρα του Χιονιά, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει τη φράση της, γιατί μόνο η Καλή Μοίρα και η Καλή Τύχη αποφασίζουν τελικά να χαρίσουν ένα όμορφο τέλος για τους ανθρώπους και στα παραμύθια αλλά και στη ζωή.
Ένα τρυφερό βιβλίο απ’ όπου πηγάζουν οι αξίες της ζωής και το οποίο έχουν λατρέψει μικροί και μεγάλοι.


Admin

Admin

0 σχόλια:

1)Κείμενα και σχόλια τα οποία είναι προσβλητικά, κακόβουλα, εκ του πονηρού ή πορνογραφικού περιεχομένου δεν θα δημοσιεύονται.
2)Το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά την έγκριση του απο τον διαχειριστή