Πόσο συχνή είναι η οστεοαρθρίτιδα Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι η πλέον συνήθης πάθηση των αρθρώσεων. Είναι περισσότερο συνήθης στις μεγα...

Σ. Ανδρίκουλα: Οστεοαρθρίτιδα

Πόσο συχνή είναι η οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι η πλέον συνήθης πάθηση των αρθρώσεων. Είναι περισσότερο συνήθης στις μεγαλύτερες ηλικίες και προκαλεί σημαντικά προβλήματα αναπηρίας και άλγους στους ηλικιωμένους. Το γόνατο είναι η πλέον συνήθης μεγάλη άρθρωση που προσβάλλεται από ΟΑ, ενώ το ισχίο ακολουθεί. Η ΟΑ αυτών των δύο αρθρώσεων προσβάλλει περίπου το 10-25% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών

Είναι η οστεοαρθρίτιδα συχνότερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες;

Σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών, η ΟΑ είναι συχνότερη στους άνδρες αλλά μετά τα 50 έτη καθίσταται συχνότερη στις γυναίκες, με τη διαφορά αυτή μεταξύ των φίλων να αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας. Η σχέση αυτή της ΟΑ με την ηλικία και το φύλο ενδέχεται να συσχετίζεται με την ανεπάρκεια των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση.

Ποιά είναι τα αίτια της ΟΑ;

Καθώς η έρευνα σχετικά με την ΟΑ εξελίσσεται, καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχει μόνο ένα αίτιο της νόσου. Οι γενετικοί παράγοντες σαφώς έχουν θέση στην ανάπτυξη της ΟΑ, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι αδέρφια ασθενών με αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ΟΑ. Άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να παίζουν ρόλο στην πρόκληση ΟΑ είναι το τραύμα, μηχανικοί παράγοντες, παχυσαρκία και μεταβολικά αίτια. Επομένως, μπορούμε να τροποποιήσουμε κάποιους από αυτούς τους παράγοντες, ώστε να προληφθεί η ανάπτυξη ΟΑ. Η απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας γόνατος. Επίσης με βελτίωση της εκπαίδευσης στα πλαίσια αθλητικών δραστηριοτήτων μπορούμε να μειώσουμε κάποιους από τους κινδύνους, όπως τραυματισμούς, κακώσεις συνδέσμων ή μηνίσκων.


Ανδρίκουλα Σοφία
Ορθοπεδικός

Admin

Admin

0 σχόλια:

1)Κείμενα και σχόλια τα οποία είναι προσβλητικά, κακόβουλα, εκ του πονηρού ή πορνογραφικού περιεχομένου δεν θα δημοσιεύονται.
2)Το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά την έγκριση του απο τον διαχειριστή