ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΩΝ ΕΚ ΣΚΛΑΒΑΙΝΟΙΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ Σ...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚ ΣΚΛΑΒΑΙΝΟΙΣ

7/05/2013 0 Σχόλια
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΩΝ ΕΚ ΣΚΛΑΒΑΙΝΟΙΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.

Σύμφωνα με το καθιερωμένο πρόγραμμα οι ιερές ακολουθίες για την ανάμνηση της Εύρεσης και Ανακομιδής των Έξη Οσιομαρτύρων των εν Σκλαβαίνοις της Ακαρνανίας θα έχουν ως εξής:
Σάββατο 6 Ιουλίου 2013, ώρα 6:00 μ.μ.: Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Παρακλητικού Κανόνος για την υγεία των ευλαβών Προσκυνητών.
Κυριακή 7 Ιουλίου, ώρα 7:00 π.μ.: Πανηγυρική θεία Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας και ιερό Τρισάγιο των Μεγάλων Δωρητών.

Οι ιερές ακολουθίες θα τελεστούν στον αιματοβαμμένο χώρο του Μαρτυρίου των Έξη Οσιομαρτύρων Ασκητών, και συγκεκριμένα στη κατεστραμμένη Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Εκεί που σφαγιάστηκαν και οι άλλοι ορθόδοξοι ρωμιοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, αφού αρνήθηκαν να «προσκυνήσουν τα τέκνα της Άγαρ». Σύμφωνα με τις πηγές το μαρτύριό τους έγινε την 19η Δεκεμβρίου του 1006 υπό των απίστων μουσουλμάνων πειρατών. Στον Ιερό και Αιματοβαμμένο αυτό χώρο με την ευκαιρία της εορτής της εύρεσης των Οσιομαρτύρων θα τεθούν σε προσκύνημα τα ιερά Λείψανα και η αργυρόδετη χείρ του Ιερομάρτυρος Βλασίου. Ακόμα θα προσκυνείται η περίτεχνη Λάρνακα των Πέντε Συναθλητών Ασκητών Πατέρων του, που συμμόναζαν στην πυρπολημένη Μονή των Εισοδίων. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί ιερό τρισάγιο στους Μεγάλους δωρητές του Προσκυνήματος που έχουν κοιμηθεί, όπως στην ταπεινή θεραπαινίδα του Αγίου Αρχιμανδρίτη Βλασίου, φημούμενη ως «οσία» Ευφροσύνη (Κατσαρά), στους εφημερίους π. Κωνσταντίνο καί π. Παγκράτιο, στον π. Πίνδαρο δωρητή της λάρνακας του Νεοφανούς Βλασίου. Επίσης στο λευιτικό ευλαβέστατο ζεύγος π. Νικολάου και της Πρεσβυτέρα τους Ανθής, διότι με έξοδά τους κατασκευάστηκαν οι πολύτιμες θήκες της δεξιάς χείρας του Ιερομάρτυρα Βλασίου και της ευπρεπισμένης Λάρνακας των Πέντε Οσιομαρτύρων Πατέρων, καθώς επίσης των εικόνων των έξι Οσιομαρτύρων. Ο Κύριος να τους αναπαύει όλους εν χώρα ζώντων.
Επίσης με την ευχή και την ευλογία του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά, προσευχόμαστε να αξιωθούμε της στιγμής της Αγιοκατάταξης των Έξι Οσιομαρτύρων και των συν αυτώ από το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Ο εφημέριος Παλαίρου και Σκλαβαίνων, π. Κωνσταντίνος Γατσούλης (τηλ. Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Παλαίρου 2643041220).

Ἀπολυτίκιον, Κοντάκιον καί Μεγαλυνάριον (ποιήματα Καθηγουμένης Ἰσιδώρας Μοναχῆς Ἁγιεροθεϊτίσσης) ἐκ τοῦ ἱστορικοῦ βιβλίου τοῦ πανοσιολ. ἀρχιμανδρ. Νεκταρίου Ν. Πέττα, δρος Φιλοσοφίας, μέ τίτλο: Ὁ ἅγιος Βλάσιος ὁ ἐν Σκλαβαίνοις καί οἱ σύν αὐτῷ πέντε Ὁσιομάρτυρες, 2011.

Εἰς τήν εὕρεσιν τῶν Ἁγίων Λειψάνων καί τῶν σύν αὐτῷ μαρτυρησάντων μετά τοῦ Ἁγίου Βλασίου τοῦ ἐν Σκλαβαίνοις, τιμωμένην κατά τήν 7ην Ἰουλίου.

Ἀπολυτίκιον.
Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Ἐν Σκλαβαίνοις ποιοῦντες, ἑορτήν μεγαλύνωμεν, ὕμνους Ἀκαρνᾶνος Βλασίου, τῶν Λειψάνων τήν εὕρεσιν∙ Ὁσίων τε τῶν Πέντε σύν αὐτῷ, τῶν Παίδων καί τοῦ πλήθους Λαϊκῶν, οὕς τό ξίφος ὠμοτάτων Ἀγαρηνῶν, ὡς στάχυας ἀπέτεμεν. Χαίρετε στρατιῶται τοῦ Χριστοῦ, χαίρετε στῦλοι πίστεως∙ χαίρετε οἱ προέχοντες πιστοῖς, τήν χάριν τῶν ἰάσεων.

Κοντάκιον. Ἦχος δ΄. Ἐπεφάνης σήμερον.

Ἀκαρνᾶς ὁ Βλάσιος, ἐν τοῖς Σκλαβαίνοις, καί οἱ Πέντε Ὅσιοι, πλῆθος Μαρτύρων τε ὁμοῦ, ξίφει τιμηθέντες προτρέπουσι∙ τούτων τιμῆσαι, λειψάνων τήν εὕρεσιν.

Μεγαλυνάριον.

Σέβω σου τά λείψανα τά σεπτά, τά ἐν τοῖς Σκλαβαίνοις εὑρεθέντα ὦ Ἀκαρνάν, Βλάσιε καί Πέντε Ὁσίων καί τοῦ πλήθους∙ πολλῶν σου συμμαρτύρων οὕς πρέσβεις κέκτημαι.Admin

Admin

0 σχόλια:

1)Κείμενα και σχόλια τα οποία είναι προσβλητικά, κακόβουλα, εκ του πονηρού ή πορνογραφικού περιεχομένου δεν θα δημοσιεύονται.
2)Το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά την έγκριση του απο τον διαχειριστή