ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ  ΒΑΣΙΛΗ  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ... Κατακαλόκαιρο, Πανακαρνανεια 2013, 10 Αυγούστου, ο Βασίλης Παπακωνσταντινου τραγουδάει στην Αμ...

Καλωσόρισμα για τον Β. Παπακωνσταντίνου

8/03/2013 , 0 Σχόλια

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ
 ΒΑΣΙΛΗ  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ...

Κατακαλόκαιρο, Πανακαρνανεια 2013, 10 Αυγούστου, ο Βασίλης Παπακωνσταντινου τραγουδάει στην Αμφιλοχία. Ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες τραγουδιστές με 40 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο μουσικό γίγνεσθαι και φανατικό κοινό δεν χρειάζεται συστάσεις. Αυτές οι αράδες γράφονται για να τον καλωσορίσουμε και να κάνουμε μια σύντομη περιήγηση στην πλούσια διαδρομή του.

Τον άκουσα πρώτη φορά να τραγουδάει “κάντε τα χέρια σίδερο και τις ψυχές ατσάλι” στον “‘Προδομένο λαό” και ‘στα χτυπήματα αντέχουν οι σκλάβοι “ “στης εξορίας” του Μίκη Θεοδωράκη και τα δυο. Μετά στα “Αγροτικά” του Θ. Μπακαλακου. Στα εφηβικά μας ξενύχτια τον ακούγαμε στα “τραγούδια του δρόμου” του Μανου Λοιζου. Το “ακορντεόν” έγινε το τραγούδι σύμβολο στις πρώτες απόπειρες να τιμήσουμε το “Πολυτεχνείο”. Από το Βασίλη ακούσαμε πρώτη φορά και για την “Αρμενία”, ένας δίσκος που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στους νεότερους.

Καθώς το πολιτικό τραγούδι της μεταπολίτευσης δύει, ο Β. Π. μας συγκλονίζει με την ερμηνεία του στο ‘μαχαίρι’ και στο “Γουιλι” από το “Σταυρό του Νότου” του Θ. Μικρούτσικου.
Κι ύστερα ο ήχος έγινε πιο ροκ, τα τραγούδια του πιο ηλεκτρικά, η φωνή του εξακολουθεί να μας συγκινει είτε μέσα από σκληρά κομμάτια όπως ο “ κουρσάρος” είτε μέσα από τρυφερές μπαλάντες όπως το “σ΄ ακολουθώ”. Διαλύθηκαν οι κασέτες του΄80 “Διαίρεση” και “Φοβάμαι” από τις αμέτρητες φορές που ακούσαμε το “Σεμπαστιαν”, την “Πρέβεζα” το “άσε με να κάνω λάθος”. Το 1987 στείλαμε μαζί του “χαιρετίσματα στην εξουσία” και κάθε χρόνο περιμέναμε τον νέο του δίσκο.

Κι ο Βασίλης ανταποκρίνονταν. 1988 “ολ΄απο χέρι καμένα”, 1989”χορευω”, 1991 “χρονιά πολλά”, 1992 “σφεντόνα”, 1993 “φυσάει” 1994” δε σηκώνει” και “οι μπαλάντες του Βασίλη”, 1996”στην οθόνη της ψυχής μου”, 1997 “πες μου ένα ψέμα ν΄ αποκοιμηθώ”, 1999”να με φωνάξεις “, 1999”θαλασσα στη σκάλα”. Και συναυλίες, πολλές συναυλίες. Τον είδαμε στο Αγρίνιο, στα Γιάννενα, στα φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Η διαχρονική επιτυχία του οφείλεται σίγουρα στην ιδιαίτερη φωνή του αλλά και στη γεμάτη ζωντάνια σκηνική του παρουσία. Οι στίχοι που τραγουδά πολιτικοί αλλά και ερωτικοί, δηκτικοί αλλά και τρυφεροί, καταγγελτικοι αλλά και ευαίσθητοι, θίγουν κοινωνικά αλλά και βαθιά προσωπικά ζητήματα. Τους έχουν άλλωστε γράψει ποιητές όπως ο Κ. Καρυωτάκης, ο Ν. Καββαδίας, ο Τ. Λειβαδίτης αλλά και νεότεροι όπως η Κ. Μητροπουλου ο Κ. Τριπολιτης, ο Ο. Ιωαννου και αρκετοί ακόμα. Κι όσο για τη μουσική Θεοδωράκης, Μικρούτσικος, Λοιζος, Ασιμος, Παπαδόπουλος, Γλεζος, Μαχαιριτσας, Βαρδης.

Δεν αρκεί ένα άρθρο για να καλύψει ούτε στο ελάχιστο μια τόσο γεμάτη διαδρομή με συνεργασίες ξεχωριστές, και πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους που ο καθένας με τον τρόπο του
αποτελούν μέρος της σύγχρονης μουσικής μας ιστορίας.
Και στον 21ο αιώνα ο Β. Π. συνεχίζει απτόητος. Το 2000 κυκλοφορούν ” οι χαμένες αγάπες”, 2002 “προσέχω δυστυχώς”, 2004”φρεσκο χιόνι”, 2008 ”βατόμουρα”, 2009 “ουράνια τόξα κυνηγώ”, 2010 “το παιχνίδι παίζεται”, 2012 “αφετηρία”.

Τα τραγούδια του βρίσκονται στη δισκοθήκη μας σε κασέτες, βινυλια και σιντι, κυρίως όμως βρίσκονται στο μυαλό και στην καρδιά μας. Ακούγοντας την ξεχωριστή φωνή του βιώσαμε έρωτες και χωρισμούς, διασκεδάσαμε και κλάψαμε, κατεβήκαμε σε διαδηλώσεις, κυνηγήσαμε το όνειρο και την επανάσταση.....

<<Αξίζει φίλε, να υπάρχεις για ένα όνειρο, κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει>>.
Ο Β. Π. δηλώνει 40 χρόνια έφηβος, και εμείς θα είμαστε εκεί στις 10 Αυγούστου, βράδυ Σαββάτου, να ζήσουμε ένα ακόμα αξέχαστο ταξίδι με πλοηγό τα τραγούδια του κι ίσως συναντηθούμε νοερά και με τη δική μας περασμένη ανεπιστρεπτί εφηβεία!!


ΚΗΡΥΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ


Admin

Admin

0 σχόλια:

1)Κείμενα και σχόλια τα οποία είναι προσβλητικά, κακόβουλα, εκ του πονηρού ή πορνογραφικού περιεχομένου δεν θα δημοσιεύονται.
2)Το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά την έγκριση του απο τον διαχειριστή