Σεπτέμβριος, μήνας προσαρμογής… ένας νέος μαραθώνιος για τη σεζόν που ανοίγεται μπροστά μας. Απ’ όλα και προς όλους έχει ο μπαξές: ελπίδε...

Μπρος Εκλογές και πίσω Αρέθα

9/18/2013 0 ΣχόλιαΣεπτέμβριος, μήνας προσαρμογής… ένας νέος μαραθώνιος για τη σεζόν που ανοίγεται μπροστά μας. Απ’ όλα και προς όλους έχει ο μπαξές: ελπίδες, προσμονές, υποσχέσεις και προεκλογικός πυρετός. Τα «σκυλιά» ξαμολιούνται για να μαντρώσουν τις προβατίνες και τους ατίθασους τράγους, μοναδικός κι έμμονός τους σκοπός η εκλογική τους αυτοεπιβεβαίωση και η διατήρηση του διαβόητου πλέον πόστου τους. Η δημαρχία στα μέρη μας έχει πάρει τον χαρακτήρα πολύφερνης νύφης που πολλοί θέλουν ή θα ήθελαν να διακορεύσουν, άλλωστε τα πασπάτικα χέρια που τώρα την κρατούν έχουν πλαδαρέψει με τον καιρό, προδίδοντας οκνηρία πασπαλισμένη με ολίγη από αδιαφορία.

   Τελευταία αποκάλυψη τούτης της οκνηρίας η απομάκρυνση του ΙΚΑ, μιας δηλαδή ακόμα δημόσιας υπηρεσίας, από την πόλη μας. Μετά το κλείσιμο της Εφορίας, την παραπαίουσα κατάσταση στο ΚΑΦΚΑ, την εκμηδένιση του υποκαταστήματος του ΟΤΕ, άλλο ένα πλήγμα για την τοπική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Εκεί που κάποτε μιλούσαμε, μισοαστεία – μισοσοβαρά, για δημιουργία παραρτήματος Τεχνολογικού Ιδρύματος στην Αμφιλοχία, τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε και τα αβγά και τα πασχάλια, αν δεν τα έχουμε χάσει ήδη! Εμείς, βέβαια, ακόμα πανηγυρίζουμε για το όπως – όπως βόλεμα της πενταμηνίτικης «απάτης», μακαρίζοντας θεούς, δαίμονες και παρατρεχάμενους του δήμου, για να επαναληφθεί και φέτος. Δεν λέμε μάλλον να αντιληφθούμε ότι το πλοίο μπάζει πια νερά από παντού, κι ο καπετάνιος άφαντος!

   Ο δικός μας καπετάνιος αρέσκεται απλά σε βιτρινάτες μπαλοθιές και ξεκινά ανένδοτους αγώνες ενάντια στον τίτλο «βλαχοδήμαρχοι»… κι άλλες γελοιότητες, που ενισχύουν παρά αποδομούν τον χαρακτηρισμό, θυμίζοντας τη λαϊκή ρήση «σε κουβέντα να βρισκόμαστε!».

   Ορισμένοι μάθανε τα τελευταία χρόνια να ευλογούν ή να τους ευλογούν τα γένια, με αποτέλεσμα ο δήμο να φτάσει στα σημερινά του χάλια. Οι καλές δημόσιες σχέσεις δεν παράγουν, όμως, έργο, ούτε το ρουσφετολογικό καφενείο των παντός είδους διευκολύνσεων. Μάλλον αποτελεί αμάρτημα για τους ιθύνοντές μας η μεθοδική προετοιμασία και δυναμική διεκδίκηση αιτημάτων ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας. Και μη λησμονούμε ότι στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε άλλοι δήμοι πρωτοστατούν στην οργάνωση κοινωνικών υπηρεσιών με κοινωφελή χαρακτήρα. Εδώ πέρα από κάποιες επιπόλαιες προχειρότητες, που συχνά εξυπηρετούν ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να μετεωρίζονται μεταξύ θορυβώδικων φωτογραφικών ενσταντανέ και ακινησίας περιτυλίγματος γλάστρας.

   Πόσω μάλλον τώρα που παίζονται όλα για όλα, καθώς στις ερχόμενες εκλογές δεν θεωρείται τίποτα πια βέβαιο… Ο κόσμος έχεις αρχίσει να αγουροξυπνάει, το πολιτικό σκηνικό είναι πιο ασταθές από ποτέ, και τα πάντα στροβιλίζονται γύρω από τη δίνη τού αστάθμητου παράγοντα… Δεν υπάρχουν πλέον δεδομένες καταστάσεις, τα γκανιάν έχουν ψοφήσει από καιρό! Χωρίς αμφιβολία το παλιό και το κατεστημένο έχουν κουράσει, απέτυχαν παταγωδώς και γι’ αυτό δέχονται την καθημερινή αποδοκιμασία! Νέους και συγκροτημένους ανθρώπους χρειαζόμαστε, υποψηφίους που θα βρίσκονται σε διάλογο με τον πολίτη, ώστε να αναδείξουν τα φλέγοντα προβλήματά του και να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά την αντιμετώπισή τους. Διότι ο δημαρχιακός θώκος είναι λειτούργημα κι όχι βιλαέτι ηγεμονισμού!

   Στο νέο ανακάτεμα της τράπουλας οι επιπτώσεις από τις τρεις συνεχόμενες θητείες πρέπει να μετρήσουν ιδιαίτερα… το νέο μόνο μπορεί να ξαναζωντανέψει τον απονεκρωμένο δήμο μας και να σαρώσει τα αργόμισθα υπολείμματά του! Όσο κι αν οι δεινόσαυροι του παρελθόντος πιάνουν πρώτο στασίδι στις μεγάλες παράτες, η Παναγία η Αρεθιώτισσα δεν μπορεί να διασώσει κάτι από το ανύπαρκτο έργο τους. Τα θαυμαστά έργα, εξάλλου, απαιτούν ταπεινότητα, αλλά η οίηση τους μπροστά στον φωτογραφικό φακό μαρτυρά το τελείως αντίθετο. Μετά από έντεκα χρόνια που κρατούν τα ηνία των δημοτικών μας πραγμάτων, το μόνο ορατό θαύμα είναι η ανοχή τού κόσμου!

   Μπρος Εκλογές, λοιπόν, και πίσω Αρέθα… Κι ο πολίτης ανάμεσα να έχει πιάσει πάτο με αυτά που βιώνει καθημερινά… Συνεπώς, η κρίση του - εν μέσω κρίσης - είναι τούτη τη φορά καθοριστική, γιατί και το μάθημα από τις κακές επιλογές του έμαθε και δεν χωρούν πια επιπολαιότητες… ένα χωριό έχουμε καταντήσει, αν δεν το έχουμε καταλάβει, που μέρα τη μέρα ξεδοντιάζεται από κάθε υγιές κομμάτι του. Με τόσα ισχυρά χαρτιά σε όλους τους τομείς τής παραγωγής, κι εντούτοις να παραμένουμε οι ουραγοί τού νομού, χωρίς κανένα στοιχείο δυναμισμού κι ανταγωνιστικότητας… απλά λειτουργώντας ως το μέσο αναρρίχησης κάποιων και δικαιολόγησης των κατά τετραετία πόστων τους… Τα Αρέθα γιορτάστηκαν, ας γιορτάσουμε και τις εκλογές… όπως στον δήμο μας αξίζει!

Νάκας Βασίλης, δημοσιογράφος.


Admin

Admin

0 σχόλια:

1)Κείμενα και σχόλια τα οποία είναι προσβλητικά, κακόβουλα, εκ του πονηρού ή πορνογραφικού περιεχομένου δεν θα δημοσιεύονται.
2)Το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά την έγκριση του απο τον διαχειριστή