Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται επιστήμονες σχετικά με τη φυσική κατάσταση που εμφανίζει η σημερινή γενιά. Στοιχεία που έφερε στο φως της...

Η νέα γενιά δεν έχει αντοχές -Ερευνα «σοκ» για τη φυσική κατάσταση των νέων

11/20/2013 , 0 ΣχόλιαΙδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται επιστήμονες σχετικά με τη φυσική κατάσταση που εμφανίζει η σημερινή γενιά. Στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, δείχνουν πως οι νέοι άνθρωποι της εποχής μας δεν διαθέτουν τις ίδιες αντοχές σε σχέση με αυτές που διέθεταν οι γονείς τους σε αντίστοιχες ηλικίες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι μια προειδοποιητική ένδειξη για την επιδείνωση της καρδιοαγγειακής υγείας πολλών σύγχρονων παιδιών.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, τα σημερινά παιδιά είναι περίπου 15% λιγότερο ικανά και υγιή από καρδιαγγειακή άποψη σε σχέση με τους γονείς τους, όταν εκείνοι ήταν νέοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκραντ Τόμκινσον της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν (μετα-ανάλυση) 50 σχετικές δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν πάνω από 25 εκατ. παιδιά σε 28 χώρες για μια περίοδο 46 ετών (1964-2010). Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι τα σημερινά παιδιά τρέχουν την απόσταση του ενός μιλίου κατά μέσο όρο ενάμισι λεπτό (90 δευτερόλεπτα) πιο αργά από ό,τι οι συνομήλικοί τους, δηλαδή η γενιά των γονιών τους, πριν από 30 χρόνια.

Οι αυστραλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η καρδιοαγγειακή αντοχή των παιδιών χειροτερεύει κατά περίπου 5% κάθε δεκαετία που περνά. Η διαχρονική επιδείνωση παρατηρείται τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια, σε όλες τις ηλικίες μεταξύ των εννέα και των 17 ετών. Σε σημαντικό βαθμό -από 30% έως 60% ανάλογα με τη χώρα- το πρόβλημα αποδίδεται στην επιδεινούμενη παχυσαρκία, που είναι πιο διαδεδομένη σε μερικές χώρες από ό,τι σε άλλες.

Ο Γκραντ Τόμκινσον επεσήμανε την ανάγκη τα σύγχρονα παιδιά να ενθαρρυνθούν να ασκούνται περισσότερο, αλλιώς οι συνέπειες σε επίπεδο δημόσιας υγείας μπορεί να είναι ολέθριες. «Αν ένας νέος δεν είναι σε φόρμα σήμερα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξει καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή του», προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι για να μείνουν υγιή, τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν καθημερινά τουλάχιστον μια ώρα σωματικής άσκησης, όπως τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο κ.α. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να γίνεται διακεκομμένη μέσα στην ημέρα.Πηγή: Η νέα γενιά δεν έχει αντοχές -Ερευνα «σοκ» για τη φυσική κατάσταση των νέων | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/131317#ixzz2lBOMIN5q

Admin

Admin

0 σχόλια:

1)Κείμενα και σχόλια τα οποία είναι προσβλητικά, κακόβουλα, εκ του πονηρού ή πορνογραφικού περιεχομένου δεν θα δημοσιεύονται.
2)Το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά την έγκριση του απο τον διαχειριστή